ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΩΠΟΣ – Ο ΚΟΥΡΟΣ – “ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ”
Ένας αρχαιολογικός θησαυρός περιμένει τον επισκέπτη στην αρχαία Ευρωπό, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από την ομώνυμη κωμόπολη. Οι ανασκαφές που αποκάλυψαν την ιστορία της πόλης της Ευρωπού ξεκίνησαν το 1989.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα μεγάλο τμήμα της νεκρόπολης της αρχαίας Ευρωπού και τα στοιχεία οδήγησαν στην ανακάλυψη της προϊστορικής πόλης.
Από τα κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή είναι το γλυπτό ενός Κούρου, το οποίο βρέθηκε σε αγροτεμάχιο κατά τη διάρκεια άροσης, το 1966. Το άγαλμα, σε φυσικό ύψος 1,80 μέτρα, παραπέμπει στη μορφολογία του Κούρου και πρόκειται για προϊόν νησιώτικου και πιθανότατα κυκλαδίτικου εργαστηρίου, όπως φανερώνει η σύσταση προέλευσης του μάρμαρου.
Ο Κούρος χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. και θεωρείται από τα πλέον όψιμα παραδείγματα της σειράς των Κούρων, διότι τα χέρια και τα πόδια έχουν σχεδόν αποκολληθεί από το σώμα, ενώ παριστάνεται με κοντά μαλλιά, αντίθετα με τη χαρακτηριστική κόμη των υπολοίπων που γνωρίζουμε.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο Κούρος της Ευρωπού ήταν «επιτάφιο σήμα», ενός επιφανούς πολίτη, ντόπιου ή και αποίκου από τη Νότια Ελλάδα, εγκαταστημένου στην αρχαία πόλη. Η ανεύρεσή του στην περιοχή φανερώνει τις εμπορικές και κοινωνικό-οικονομικές σχέσεις της Ευρωπού με τις υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από τα όστρακα (κομμάτια αγγείων) κορινθιακής ή αττικής μελανόμορφης και ερυθρόμορφης εισαγμένης κεραμικής που αποκάλυψε η ανασκαφική έρευνα.